onsdag 30 december 2009

Den goda (mat)julen

Julafton började norröver (12 mil upp) med
barnpassning, julstök och paketinslagning i
sista minuten.

Kl. 12 var det dags för jullunch i bästa Fanny
och Alexander-anda. Ca 30 pers som alla bidrar
med något till julbordet och Sveriges största
hörnsoffa (rymmer lätt 10 pers).
Bäst på det bordet? Svampomelett. Mmmm.
Där finns även hemlagade pastejer och syltor,
egen inlagd sill, nubbesallad m.m. m.m.

Efter paket och fika åkte vi hem till mamma
och pappa. Inte många bilar ute...

Dags för julbord nummer två.
Bäst? Köttbullarna, brunkålen och brysselkålen.
Vi har även surkål (mums) och rödkål (blä).
Sill, skinka, syltor m.m. m.m.

Något vi har som de flesta inte har vad jag vet
är sô (sö). Det är en ljus soppa, som helt enkelt
är skinkspadet som man reder och äter med
kryddpeppar. Till det serveras kokta spjäll och
julkorv. Julkorv äter jag inte, men spjäll är gott.

Inga kommentarer: